Toopen tukihoidot MM-matkalla; painepuku ja BioLight-equine

Toopen tukihoidot matkalla MM-kisoihin (WEG, Tryon 2018)

Minut valittiin Suomen edustajaksi MM-kisoihin USAn Tryoniin jo toukokuussa, joten oli helppo vahvistaa suunnitelmamme kohden pitkää matkaa.

Toopella on läpi vuoden hyvin säännöllinen terveyttä ylläpitävä hoito ja lihashuolto. Käymme 2-3 kertaa vuodessa Tampereen Hevosklinikalla terveystarkastuksessa ell Kristiina Ertolalla. Tämä on yleensä kevätkaudella ennen kevään Keski-Euroopan kisoja ja syksyllä kisakauden jälkeen, jolloin voidaan hoitaa, jos jotakin hoidettavaa ilmenisi. Tänä vuonna tuli ylimääräinen terveystarkastus MM-kilpailuiden vuoksi. Siinä samalla hoidettiin osa rokotuksista, joita USA vaatii. Toope lähetettiin puhtailla papereilla matkaan onnen potkun kera! Kiitos Tampereen Hevosklinikka ja Krisse!

Vaikka ratsastan nykyään (vastentahtoisesti J) käyntiryhmässä, ratsastetaan Toope kaikissa askellajeissa. Avustajani Noora Nyberg ja Viivi Koli pitävät huolen hevosen läpiratsastuksesta ja hyvästä lihaskunnosta niin kouluratsastusliikkeiden (eteenpäin rats, kootut liikkeet, avaavat liikkeet, tempon vaihtelut) kuin erilaisten jumppaliikkeiden (takaosaa vahvistavat liikkeet, symmetria, selän käyttö/vatsalihakset jne) muodossa. Juoksutus ja estehyppelyt tukevat tätä mainiosti. Jotta Toopen lihaksisto olisi optimaalinen kilpahevoselle, auttaa siinä ulkopuolinen apu, Viikoittain vyöhyketerapeutti, animal Reflexology Tiina Väisänen (Sonarc Ky) ja kuukausittain kerran, pari eläinkiropraktikko Linda Telford. Toope käy säännöllisesti myös Hämeen Hevoskuntoutuksessa vesimatolla treenaamassa Kati Kuivakosken ohjaamana. Nämä ovat hyvän, terveen lihaksiston a ja o laadukkaan heinän (JH Stables), perusrehun (Eohippos, Krafft) ja lisäravinteiden (VetFarmlab) ohella. Näiden kaikkien ”tukimuotojen” osuutta Toopen arkeen lisättiin, mitä lähempänä kilpailumatkalle lähtö tuli. Näillä toimenpiteillä ollaan varmistettu, että ranka on auki, lihakset on avattu – ei jumeja eikä aineenvaihdunnallista ongelmaa. Vesimatolla taas Toopen kunto saadaan optimaaliseksi ennen matkaa, joka taas helpottaa pitkää rasittavaa kuljetusta hyväkuntoisen hevosen ollessa kyydissä. Vesimatto on myös Toopelle mukavaa lomaa meistä ja kotiarjesta, mikä taas tekee hyvää Toopen päälle.

Itse matkan aikana – Finnlinesin alukset Helsingistä Saksan Travemündeen – ei hevonen paljoa voi liikkua. Minulla on iso hevosauto, joten Toope pääsee ”volttaamaan” väliseinän avaamalla, mutta se ei matkalla paljoa auta, kun aineenvaihdunta hidastuu, jalat turpoaa ja lihakset jäykistyvät. Näin käy kaikille hevosille ja varsinkin isokokoisille hevosille. Koska laivamatka (yli 30h Hyvinkäältä Saksan tallille) on vain ensimmäinen osa pitkää kuljetusta Yhdysvaltoihin, on ennaltaehkäistävä kyseisiä ongelmia ja autettava hevosta palautumaan mahdollisimman nopeasti kuljetuksen rasittavuudesta. Nyt saimme matkalle avuksi LYMEDin Toopelle tekemän painepuvun, jota käytetään matkustamisen aiheuttaman turvotuksen ehkäisyyn. Painevaatteeseen rakennettu lääkinnällinen, kontrolloitu paine kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka ehkäisee turvotuksen syntymistä. Puku pitää myös viileänä, minkä voin myös itse painevaatteen käyttäjänä allekirjoittaa. Viileys tuo taas miellyttävän olon ja se ei ole samaa kuin kylmän tunne. Puvun on havainnoitu myös rauhoittavan Toopea. Tämä ilmiö on kuulemma tuttu niin ihmis- kuin koirapuoleltakin – tutkimuksissa on havainnoitu rauhallisen kosketuksen ja paineen suotuisaa vaikutusta mm. sykkeeseen sekä kortisolitasoihin. Tästä tutkimustuloksesta minulle kertoi Essi Toikka Lymediltä. Kiitos Lymed, Teija ja Essi Toikka!

Kruununa matkalle on apuna BioLight equine –laite. www.biolight-equine.fi –sivulla laitteesta kerrotaan seuraavaa:

Biolight on lääkintätekninen tuote, joka tuottaa pulsoitua punavaloa ja lähi-infrapunavaloa. Valon aallonpituudet ja syketaajuudet vaihtelevat eri ohjelmissa tavoitellusta vaikutuksesta riippuen.”

”Biolightin pulsoitu valo lisää huomattavasti verenkiertoa käsitellyssä ruumiinosassa. Verisuonet laajenevat ja päästävät näin lävitseen suuremman määrän verta”.

Tästä lihasrentoutuksesta Toope nautti jo laivalla muutaman kerran ja ennen matkaa/matkan aikana päivittäin. Lihakset palautuvat nopeammin eikä kireyksiä ole samalla lailla kuin aiemmin isokokoisella Toopella. Kiitos Sanna Tirkkonen Danubo Oy!

Jätä kommentti