Lajifakta

Para-Equestrian Dressage (suom. ”Pararatsastus”) on ainut ratsastuksen muoto paraurheilussa, joka on paralympialaji. Pararatsastuksessa kilpaillaan myös valjakkoajossa ja lännenratsastuksessa. Näitä ei vielä ole Suomessa.

Paraurheilun tavoin ratsastajat luokitellaan omiin ryhmiin (I-V) toiminnallisen haitan mukaan. Tässä katsotaan nimenomaan ratsastuksellista haittaa. Luokittelun suorittaa lääkäri ja/tai fysioterapeutti, joilla on luokittelun lisäkoulutus. Luokittelussa ratsastaja saa ns. profiilin, jonka mukaan ratsastusryhmä määräytyy. Eli ratsastajan ryhmä ei määräydy taidon, vaan toiminnallisen haitan mukaan. Jotkut ratsastajat saavat suoraan ns. pysyvän luokituksen, jos vamma on pysyvä (taustalla onnettomuus tai syntymävamma). Toisilla ratsastajilla saattaa ryhmä jopa muuttua, mikäli sairaus etenee (ryhmä muuttuu ns. alemmaksi) tai ratsastaja kuntoutuu, jolloin ryhmä saattaakin muuttua entistä luokitusta ylemmäksi. Suomessa lajista vastaa Suomen Ratsastajainliitto (SRL), jonka aikatauluttamana kansalliset luokittelut tehdään. Tilaisuuksia on 1-2/vuosi.

Lajimme tunnetaan ympäri maailman – mm. osanottajia paralympialaisissa on kaikista maanosista, Afrikkaa myöten. Kilpailemme mitaleista niin henkilökohtaisessa ohjelmassa (Individual Test) kuin vapaaohjelmassa eli Kürissa (Freetyle Test). Jos maalla on mukana 3-4 kilpailijaa, on mahdollisuus kisata myös joukkuekilpailussa (Team Test). Lajimme arvokisoja ovat vuosittain kisattavat SM- ja PM-kilpailut sekä 2 vuoden välein käytävät EM-kilpailut. MM-kilpailut sekä paralympialaiset käydään neljän vuoden välein; vuosi 2018 on MM-vuosi (WEG 2018, Tryon, NC, USA) ja paralympialaiset on vuonna 2020 (Tokio).

Pararatsastus otettiin paralympialaisiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Tällöin kilpailtiin järjestäjän valitsemilla paikallisilla hevosilla. Näin oli myös vuonna 2000 Sydneyssä. Ateenan paralympialaiset vuonna 2004 käytiin ensimmäisen kerran omilla hevosilla – ja se toimintatapa on voimassa edelleen. Pararatsastus oli aiemmin IPC:n alainen, mutta vuonna 2006 se siirtyi FEI:n alaisuuteen, jossa kuusi muutakin FEI:n ratsastuksen lajia olivat; koulu-, este-, kenttä- ja lännenratsastus sekä valjakkoajo ja vikellys. Näin oli seitsemän lajin perhe koossa Para-Equestrian Dressagen tultua joukkoon mukaan.

Linkkien kautta pääset tutustumaan enemmän lajiimme mm. sääntöjen ja ohjelmien kautta. Mukana tietoa lajista, uutisia ja tuloksia aiemmista paralympialaisista jne.

Lyhyt esittely FEI:n sivuilta:

Para-Equestrian Dressage is the only Equestrian discipline that is included in the Paralympic Games, where it has been a regular fixture since 1996. With the idea of creating opportunities for all people with impairments to compete and achieve their goals in equestrian sport, athletes are classified according to the level of their impairment so as to provide for meaningful competition. In 2006, the Para-Equestrian sport joined the ranks of the other 7 disciplines regulated by the FEI, with national and international competitions for Dressage and Driving for individuals with an impairment. The FEI was one of the first International Federations to govern and regulate a sport for both able-bodied and athletes with impairments.

Competition Venue and Testing
All rules and regulations with regards to competition venues and testing are governed by the same principles as other disciplines. The General Regulations, Statutes and Discipline rules that are available on the FEI website apply. The formula for the shows is the same as for standard Dressage shows with Freestyle tests and also tests where the athletes follow a set programme.

Lisätietoa:

FEI.org – Para-Equestrian Dressage

FEI World Equestrian Games™ Tryon 2018: Para-Equestrian Dressage

Paralympic.org – Equestrian