Noora Nyberg
Toimin Katjan henkilökohtaisena avustajana ja tehtäviini kuuluu Katjan avustaminen päivittäisissä rutiineissa, niin kotona kuin tallillakin. Työtehtäviini kuuluu hevosen ratsutus ennen Katjan treeniä sekä hevosen lihaskunnon ylläpitäminen. Hevosen hoidossa avustan Katjaa muun muassa satuloinnissa sekä pintelöinnissä tai suojien laitossa. Tallilla ollessa avustan Katjaa esimerkiksi rehusäkkien siirtelyssä, heinäverkon täyttämisessä sekä tarhan siivouksessa. Toimin myös hevosauton kuljettajana valmennus- ja kisamatkoilla, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kisasuorituksissa avustan Katjaa huutamalla kouluradan kirjaimia radan keskeltä.
Olen suorittanut hevostalouden perustutkinnon eli olen koulutukseltani hevostenhoitaja sekä hevosharrasteohjaaja. Hevoset ovat kuuluneet elämääni jo pienestä pitäen, ensimmäisen ponini sain 6 vuotiaana. Samppa asui meidän kotipihassa ja hoidin ponin pääosin itse. Nuoruuteni vietin ratsastuskoulussa, jossa pääsin harjoittelemaan niin koulu- kuin esteratsastusta. Päälajikseni vakiintui esteratsastus. Ratsastuskoulusta siirryin vuokraamaan ystäväni hevosta, jonka myöhemmin ostin omaksi. Tällä hetkellä tallista löytyy -05 syntynyt latvialainen estetamma Leada, jonka olen kouluttanut alusta lähtien itse. Itse en ole ikinä ollut kiinnostunut kilpailemisesta, ja oman hevoseni kanssa harrastan esteratsastusta, maastoilua sekä maastoesteiden hyppäämistä.
Työkokemusta alalta on kertynyt vuosien saatossa runsaasti. Olen toiminut olympiaratsastaja Emma Kanervan hevosenhoitajana vuodesta 2001 lähtien. Emman muuttaessa Saksaan lensin Suomesta kisoihin Eurooppaan hoitamaan Emman hevosia. Viimeisinä kisoina Kentuckyn MM-kisat 2010. Kokemusta löytyy myös ratsastuskoulutoiminnasta, kuten tuntien ohjaamisesta.
Olen toiminut Katjan tiimissä kesäkuusta 2013 lähtien.
Näinä vuosina Pararatsastus on vienyt sydämeni. Olen oppinut kuinka tärkeää ratsastajan ja hevosen välinen luottamus on ja kuinka hedelmällistä se on kun luottamus löytyy. Ratsastajat joilla ei välttämättä ole voimaa tai tasapainoa, saavat nämä upeat eläimet kulkemaan kauniin pyöreänä ja tahdikkaasti. Olen oppinut kuinka voit opettaa hevoselle eri merkkejä joita ne ymmärtävät yhtä hyvin kuin perusratsastuksen puolipidätteen tai eteenpäin pyytävän jalan. Rakastuin myös kilpailuilmapiiriin jossa kilpailut kilpaillaan radalla ja sen jälkeen kaikki juttelevat keskenään päivästään tai kuulumisistaan. Tallissa harvoin kuulee katkeria kommentteja, vaan lähinnä kannustusta ja tsemppausta seuraavaan päivään muilta kilpakumppaneilta. Tämä laji on täynnä rehellistä rakkautta hevosiin!
Viivi Koli
Toimin Katjan avustajana päivinä jolloin Noora on vapaalla, joten tehtäviini kuuluu jo ylempänäkin mainitut arkiset askareet. Kisa- ja valmennusreissuilla kuitenkin päätehtäväni on toimia hevosenhoitajana. Kisamatkoilla roolini on huolehtia hevosen hyvinvoinnista ja arvioida päivittäinen vireys. Hevosenhoitajan päivittäisiin toimiin kuuluu hevosen ruokinta sekä ratsastuksen lisäksi tarvittava muu liikunta kuten kävelytys ja juoksutus. Kisapäivinä valmistelen hevosen suoritukseen siistimällä ja letittämällä. Nooran ratsutuksen aikana avustan Katjaa kisavarustuksen viimeistelyssä.
Ratsastuksen aloitin 6-vuotiaana ratsastuskoulun poneilla. Kokoni puolesta ratsastin poneilla pitkään ja niiden jälkeen siirryin vuokraamaan Emma Kanervan vanhaa kisaponia Fatuhivaa. Fatu toimi täydellisenä opetusmestarina kouluratsastukseen ja Fatun käydessä iäkkääksi tuli rinnalle toinen Emman vanha kisahevonen Åtoftens Volanti. Näiden kahden avulla pääsin sisälle kouluratsastuksen saloihin ja sain arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten. Volantin ja minun taipaleen jäätyä lyhyeksi, oli aika palata takaisin ratsastuskouluun. Ratsastuskoulussa pääsin ratsastamaan paljon erilaisia hevosia ja kokemuksen karttuessa pääsin pitämään myös ratsastustunteja. Tästä innostuneena aloitin opinnot Ypäjän hevosopistolla ratsastuksenohjaajana. Opinnot jäivät kuitenkin kesken yliopiston ovien auettua minulle.
Katjan tiimiin tulin ensimmäistä kertaa vuonna 2014 Norjan PM-reissulle. Siitä lähtien olen kuulunut kalustoon enemmän tai vähemmän.